Valkyria Chronicles Remaster | Review

0


Πίσω στο 2008, όταν τα παιχνίδια του Playstation 3 δεν είχαν ακόμη trophies και τα RPGs ήταν ελάχιστα, η Sega κυκλοφόρησε ένα πολύ ξεχωριστό Tactical RPG, το Valkyria Chronicles, το οποίο συνδύαζε ένα φανταστικό σχεδιασμό με μια ολοκληρωμένη ιστορία και ένα απαιτητικό gameplay. Δυστυχώς, δεν γνώρισε μεγάλη επιτυχία και οι δύο συνέχειες του κυκλοφόρησαν για PSP, με τη δεύτερη να μη βγαίνει καν εκτός Ιαπωνίας. Οκτώ χρόνια μετά, το Valkyria Chronicles επιστρέφει, αυτή τη φορά στο Playstation 4, με ανανεωμένα γραφικά και καλύτερο framerate.

Η ιστορία διαδραματίζεται κατά τη διάρκεια του δεύτερου European War, όπου δύο μεγάλες δυνάμεις το Empire και το Atlantic Federation, έχουν συνεχόμενες διαμάχες. Ο λόγος είναι η κατοχή της πρώτης ύλης Ragnite, που λειτουργεί σαν ένα είδος καυσίμου. Το Empire καταφέρνει να κάνει το Federation να οπισθοχωρήσει και μετά στρέφεται στη μικρή χώρα Gallia, που κατά τη διάρκεια των πολέμων ήταν ουδέτερη.



Στο μικρό χωριό της Gallia, Bruhl, ο πρωταγωνιστής μας Welkin Gunther επιστρέφει από την πρωτεύουσα, ώστε να βοηθήσει τη μικρή του αδερφή με τη μετακόμιση, αφού γνωρίζουν ότι αργά η γρήγορα ο στρατός του Empire θα επιτεθεί. Τα πράγματα δεν πάνε τόσο καλά αφού η Alicia Melchiott, αρχηγός της ομάδας υπεράσπισης του Bruhl συλλαμβάνει τον Welkin για κατασκοπεία. Όταν λύνεται η παρεξήγηση, στρατιώτες εισβάλουν στο χωριό και οι ήρωες μας αναγκάζονται να παλέψουν για τη ζωή τους, φεύγοντας από αυτό. Μετά στην πρωτεύουσα της Gallia, εντάσσονται στον στρατό της χώρας, με σκοπό να εναντιωθούν απέναντι στο Empire.

Σε αντίθεση με άλλα Tactical RPGs, δεν είναι απόλυτο να κινήσετε τους στρατιώτες σας από μία φορά. Αντιθέτως, έχετε συγκεκριμένες κινήσεις και μπορείτε να μετακινήσετε το ίδιο unit πολλές φορές, αν και κάθε φορά η απόσταση που μπορεί να διανύσει μειώνεται. Ταυτόχρονα, η διατήρηση μιας κίνησης δεν είναι κάτι κακό, αφού στον επόμενο γύρο θα διατηρηθούν μαζί με τις νέες. Επίσης, κάθε unit μπορεί να επιτεθεί μια φορά σε κάθε κίνησή του, αν και υπάρχουν συγκεκριμένα πυρομαχικά και αντικείμενα που είναι περιορισμένα σε αριθμό. Ωστόσο, σε κάθε γύρο παίρνετε ένα από αυτά πίσω.



Στο battle phase παρατηρούμε ένα στυλ third person shooter, όπου πρέπει πρώτα να στοχεύσετε πριν εξαπολύσετε μια επίθεση. Σε αυτό παίζει μεγάλο ρόλο το accuracy και φυσικά τα critical hits στα αδύναμα σημεία κάποιου. Το θέμα με το accuracy είναι ότι βλέπετε το πεδίο, όπου μπορούν να εκτοξευθούν οι σφαίρες και όσο γίνεστε πιο δυνατοί, αυτό θα γίνεται και πιο μικρό. Κάτι που πρέπει να προσέξετε είναι ότι συγκεκριμένα classes στρατιωτών σε περίπτωση που δεν πεθάνουν από την επίθεσή σας, θα εξαπολύσουν με τη σειρά τους μια αντεπίθεση. Ταυτόχρονα, οι ίδιοι στρατιώτες θα ανοίξουν πυρ όταν περνάτε από το οπτικό τους πεδίο.

Όσο για το οπτικό πεδίο ενός χαρακτήρα, είναι κάτι που επηρεάζεται από πολλά πράγματα, όπως τον καιρό και από την κάλυψη του εχθρού. Οι κρυμμένοι στα χόρτα και σε σάκους με άμμο στρατιώτες, δέχονται λιγότερη ζημιά, ενώ δεν επηρεάζονται από critical hits. Μια καλά τοποθετημένη χειροβομβίδα ή κάποιο άλλο ειδικό όπλο, είναι ό, τι χρειάζεται για να τον βγάλει από αυτή τη θέση και ακόμα να καταστρέψει το ίδιο το cover.



Άλλο ένα στοιχείο που θα πρέπει να προσέξετε είναι οι ιδιότητες ενός χαρακτήρα. Όταν αναφερόμαστε στις ιδιότητες, εννοούμε τις αντιδράσεις του στο πεδίο της μάχης. Υπάρχουν χαρακτήρες που επηρεάζονται από το είδος της περιοχής τόσο θετικά, αφού παλεύουν πιο άνετα, όσο και αρνητικά, λόγω αλλεργιών. Θα πρέπει να προετοιμάσετε τα σωστά άτομα πριν από κάθε μάχη, καθώς αν πέσουν κατά τη διάρκεια αυτής και δεν τα σώσετε αρκετά γρήγορα, τότε θα πεθάνουν και θα χαθούν για πάντα.

Όπως αναφέραμε και πιο πριν, οι στρατιώτες είναι χωρισμένοι σε κλάσεις, όπου η κάθε μια έχει τη δική της χρήση. Η βασικότερη κατηγορία είναι αυτή των scouts, οι οποίοι όπως λέει και το όνομά τους, δουλειά τους είναι να ανιχνεύουν τις γύρω περιοχές για εχθρούς. Μπορούν να διανύσουν τις μεγαλύτερες αποστάσεις στο παιχνίδι και χρησιμοποιούν rifles. Μετά έχουμε τους shocktroopers, που μαζί με τους scouts είναι οι μόνοι που μπορούν να αντεπιτεθούν. Μπορεί να μην καλύπτουν μεγάλες αποστάσεις, αλλά τα πολυβόλα τούς επιτρέπουν να εξουδετερώσουν οποιοδήποτε εχθρό με ευκολία. Οι lancers είναι η anti-tank κλάση του παιχνιδιού, εκτοξεύοντας πυραύλους, ενώ είναι πολύ ανθεκτική σε εκρήξεις. Οι engineers είναι ξεκάθαρα μια support κλάση, που μπορεί να ανατροφοδοτήσει τους συμμάχους με πυρομαχικά, να επισκευάσει tanks και covers, αλλά και να αφαιρέσει νάρκες. Τέλος, έχουμε τους snipers, που μπορούν να εξουδετερώσουν σχεδόν οποιοδήποτε εχθρό με ένα χτύπημα, άλλα ταυτόχρονα είναι και η πιο αδύναμη κλάση στον τομέα της άμυνας.



Φυσικά, όλα τα units μπορούν να αναβαθμιστούν και σε θέμα εξοπλισμού, αλλά και κλάσης. Προχωρώντας στο παιχνίδι, μπορείτε να αγοράσετε αναβαθμίσεις για τα όπλα και τις φορεσιές, δίνοντάς τους μεγάλα boosts σε ισχύ. Από την άλλη, ανεβάζοντας το επίπεδο μιας κλάσης με χρήση exp, οι χαρακτήρες παίρνουν πρόσβαση σε περισσότερες ιδιότητες και εξοπλισμό, ενώ ταυτόχρονα ανεβαίνουν και τα στατιστικά τους.

Στην κατοχή σας έχετε επίσης και tanks. Με αυτά μπορείτε να γυρίσετε προς όφελός σας τη ροή της μάχης πολύ εύκολα. Ο εξοπλισμός ενός tank περιλαμβάνει οβίδες, πολυβόλα και mortars, ενώ το αδύνατό τους σημείο βρίσκεται στο πίσω μέρος, όπου βρίσκεται και η μηχανή. Τα tanks έχουν δικές τους αναβαθμίσεις, αλλά είστε πιο περιορισμένοι ως προς την χρήση τους και θα πρέπει να επιλέξετε αυτές που χρειάζεστε κυρίως.



Δεν γίνεται όμως να ξεχάσουμε τα Orders, ένα είδος debuff, τα οποία χρησιμοποιούν τις κινήσεις σας για να κάνουν έναν ή πολλούς χαρακτήρες πιο δυνατούς σε διάφορους τομείς. Αν εκμεταλλευτείτε σωστά τη χρήση τους, θα μπορέσετε να περάσετε ακόμα και τις πιο δύσκολες πίστες πολύ εύκολα. Νέα Orders παίρνετε όταν αναβαθμίζεται μια κλάση, ενώ τα πιο δυνατά τα παίρνετε από έναν ηλικιωμένο άνδρα με αντάλλαγμα μερικά exp.

To παιχνίδι είναι χωρισμένο σε chapters, με κάθε ένα από αυτά να έχει μία με δύο μάχες. Δυστυχώς, δεν μπορείτε να επαναλάβετε καμία μάχη μέχρι να τελειώσετε το παιχνίδι, αλλά υπάρχουν μερικά skirmishes, τα οποία μπορείτε να επαναλάβετε χωρίς περιορισμούς και να πάρετε χρήματα και exp. Πολλές από αυτές τις αποστολές μπορείτε να τις περάσετε πολύ γρήγορα μόλις καταλάβετε την φιλοσοφία του παιχνιδιού. Εφόσον στόχος του παιχνιδιού είναι να πάρετε συνήθως την κεντρική βάση των αντιπάλων, τότε μπορείτε να αγνοήσετε τελείως κάποιους εχθρούς και να φτάσετε πιο γρήγορα στον προορισμό σας και στη νίκη. Ένας πλήρως αναβαθμισμένος scout με τα κατάλληλα orders, μπορεί να κερδίσει μια διαμάχη μόνος του.



Στο αρχικό παιχνίδι υπήρχαν και κάποια DLC, τα οποία έχουν συμπεριληφθεί στο remaster του παιχνιδιού. Μέσα σε αυτά ήταν δύο side stories, τα οποία είναι αρκετά δύσκολα, καθώς δεν μπορείτε να αναβαθμίσετε κανένα unit και θα πρέπει να κανονίσετε ένα πλάνο για όλο το μέρος της μάχης αν θέλετε να εξασφαλίσετε τη νίκη. Επίσης, έχουμε μερικά πιο εξειδικευμένα skirmishes για το κεντρικό παιχνίδι, που αφορούν κυρίως συγκεκριμένες κλάσεις.

Η μεταφορά από το PS3 στο PS4 εξασφάλισε για το παιχνίδι καλύτερη ανάλυση και φυσικά καλύτερο frame rate. Ο σχεδιασμός του μάλιστα από την αρχική κιόλας έκδοση αποτελούσε κάτι πολύ ξεχωριστό. Δίνει την αίσθηση πως βλέπουμε κάτι σχεδιασμένο και χρωματισμένο στο χέρι, κάτι που έρχεται να εξασφαλίσει το «κάδρο» που βλέπουμε κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Αυτό δεν περιλαμβάνει καθόλου χρώμα και φαίνονται μόνο οι μαύρες γραμμές από τα σχέδια.



Όσο για τον ήχο πέρα από το υπέροχο soundtrack, που αποδίδει το σκοτάδι και τη ματαιότητα του πολέμου, έχουμε και ένα πολύ καλό voice acting. Στα ιαπωνικά το lip sync και οι τόνοι της φωνής κάθε χαρακτήρα είναι σε άψογα επίπεδα. Βέβαια, και το αγγλικό voice acting είναι άκρως ικανοποιητικό, πέρα από κάποιες εξαιρέσεις στη δήλωση συναισθημάτων.

Η μεταφορά του παιχνιδιού στο Playstation 4 αποτελεί μια ευχάριστη έκπληξη που ειλικρινά δεν περιμέναμε. Οι αναβαθμίσεις στον τεχνικό τομέα είναι μια ωραία προσθήκη. To gameplay σύστημα που διαθέτει είναι από τα πιο πλήρη που υπάρχουν στο είδος του, ενώ τονίζει τα tactical στοιχεία, επιβραβεύοντας αυτούς που θα παίξουν στρατηγικά και όχι αυτούς που θα κυνηγήσουν όλους τους εχθρούς στο χάρτη. Το παιχνίδι δεν έχει παλιώσει καθόλου και κάθε οπαδός του είδους πρέπει να το δοκιμάσει.

Θετικά
  • Μοναδικός σχεδιασμός
  • Εύκολο σύστημα αναβάθμισης
  • Δίνει έμφαση στο tactical στοιχείο
Αρνητικά
  • Με τις σωστές επιλογές το παιχνίδι γίνεται πιο εύκολο
  • Τα DLC είναι πολύ δύσκολα

8.5  Πολύ Καλό!

Valkyria Chronicles Remastered

Ένα από τα καλύτερα tactical RPG επιστρέφει στο PS4



πηγη


Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ενημερωθείτε για ό,τι νέο.
Tags

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Δημοσίευση σχολίου (0)

buttons=(Accept !) days=(20)

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για καλύτερη φυλλομέτρηση. Δείτε...
Accept !
To Top